BLOGI

KINESIOTEIPPAUS, MITÄ SE ON?

Toisessa osassa hoitomuotojen postaussarjaa käsitellään kinesioteippausta, jolla pyritään tasapainottamaan niveliä ja ohjaamaan sekä keventämään nivelten ja lihasten kuormitusta. Kinestioteippauksella voidaan myös vaikuttaa asentoon parantamalla sitä. Päämääränä kinesioteippauksessa on kuitenkin varsinaisesti tukea elimistön omaa paranemisprosessia aktivoiden tai rentouttaen lihaksia, edistäen lymfakiertoa sekä korjaten nivelten asentoa.

Alun perin kinesioteippaus on lähtöjään Japanista 1970-luvulla. Eurooppaan kinesioteippaus saapui 90-luvun loppupuolella ja ajan saatossa siitä on tullut osa fysioterapiaa. Hyvin yleistä kinesioteippaus on jalkapalloilijoiden, pyöräilijöiden sekä golfaajien keskuudessa auttaen parantamaan urheilusuorituksia. Lisäksi kinesioteippaus tuo apua esimerkiksi istumatyöläisten yläeselän vaivoihin sekä tenniskyynärpään ja ”hiirikäden” vaivoihin.

Kinesioteippauksessa tarkoituksena on hyödyntää käytetyn teipin ihon kaltaisia ominaisuuksia. Teippi kestää jopa pari viikkoa, vaikka kävisitkin suihkussa, saunoisit tai uisit sinä aikana. Teipin materiaalina on puuvilla sekä käytettävä liima on akryylipohjaista. Usein kinesioteipin apu tuntuu välittömästi, mutta myös helpotuksena vielä päivien ja viikkojenkin päästä.

Ajan voit varata http://hyvinvointiheikkinen.fi/ajanvaraus/ tai soittamalla numeroon 040-7663135.

(kuvat: K-M Juliander)

 


IMUKUPPIHIERONTA

Päätin aloittaa blogini pitämisen kirjoittamalla käyttämistäni hoitomuodoista, joita on toistaiseksi yhteensä neljä. Tässä postauksessa käsitellään hoitomuodoista ensimmäinen, eli imukuppihieronta, jota kutsutaan toiselta nimeltään myös “kuivakuppaukseksi”.

Kuivakuppaus on alunperin vanha kiinalainen hoitomuoto, joka on hitaasti, mutta varmasti noussut yleisesti käytetyksi hoitomuodoksi 2000-luvun aikana luontaishoitojen yleistymisen myötä. Imukuppihieronnassa iho rasvataan ensimmäisenä hyvin, jonka jälkeen imukuppi asetetaan iholle yhtäaikaisesti painaen kupin sisältä ilmaa pois. Tämän seurauksena kupin alle muodostuu alipaine ja kupin alle jäävä iho vetäytyy kupin sisään. Varsinaiseen hierontaan päästään liu’uttamalla imukuppia rauhallisesti ja järjestelmällisesti joko lihasten suuntaisesti tai pyörivällä liikkeellä. Alipaineen yhdistyessä hierovaan liikkeeseen, tehostuu veren- sekä imunesteen kierto. Varsinaiseen kuivakuppaukseen päästään, kun imukuppi jätetään paikalleen kipupisteiden päälle.

Veden juonti heti hoidon jälkeen on äärimmäisen tärkeää. Hoidon jälkeen iho punoittaa ja myös verenpurkaumien syntyminen on mahdollista. Tämä saattaa kestää muutamia päiviä, mutta se on täysin normaalia ja vaaratonta. Verenkierron vilkastumisen ansiosta iho tuntuu lisäksi lämpimältä ja rentoutuneelta. Imukuppihieronnalla voidaan myös vaikuttaa selluliittiin vähentäen sen määrää, jolloin parhaat hoitotulokset saavutetaan säännöllisellä käsittelyllä. Imukuppihierontaa on hyvä käyttää osana lihashuoltoa, sen poistaessa kuona-aineita, lieventäen lihaskireyksiä sekä hoitaen arpikudosta sekä turvotusta sekä lihaksien kiputiloja. Knoppitietona lisättäköön, että 15 minuutin imukuppihieronta vastaa tunnin klassista hierontaa!

Ajan voit varata klikkaamalla ajanvaraussivulle, joka löytyy ylävalikosta, tai soittamalla numeroon 040-7663135.

(kuvat: Toinen ikkuna -blogi)